Bu məhsullar BAĞIRSAQ XƏRÇƏNGİNİN riskini artırır



Musteqil.az İnformasiya agentliyi, Milli.az-a istinadən xəbər verir ki,

Böyük Britaniya alimləri aşkar ediblər ki, bəzi qida növləri bağırsaqlarda iltihabın inkişafına səbəb olur ki, daha sonra bu iltihab bağırsaq rərçənginin inkişafına səbəb ola bilər.

Milli.Az saglamolun.az-a istinadən bildirir ki, Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri 121 000 insanın qidalanmasını araşdırdıqdan sonra belə nəticəyə gəliblər ki, bu kimi qida və içkilər bağırsaq xərçənginin riskini xeyli artırır:

– qırmız ət (xüsusilə qızardılmış)

– heyvanların içalatı 

– əla növ un (ekstra)

– şirin içkilər

– alkoqol içkiləri.

Məhz bu məhsulların tez-tez istehlakı bağırsaqda iltihabın inkişafına səbəb olur.

Bəzi məhsullar isə əksinə bağırsaqda iltihabı azaldır və bununla da xərçəngin riskini artırır.  Alimlərin belə məhsulların siyahısını tərtib ediblər:

– yarpaq tərəvəzləri (kahı, ispanaq və s.)

– tünd sarı rəngdə olan tərəvəzlər

– tam taxıllar

– qəhvə (şəkərsiz)

– təbii meyvə şirələri (şəkərsiz).

Milli.Az

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Call Now Button Whatsapp